fbpx

Ce este rotavirus?

Este o infecție frecventă la copii mici și nou-născuți, care apare ca urmare a transmiterii acesteia pe cale fecal-orală.

Ce este rotavirus?

Este o infecție frecventă la copii mici și nou-născuți, care apare ca urmare a transmiterii acesteia pe cale fecal-orală.

Simptomatologie

Acesta se manifestă prin gastroenterită (inflamația stomacului și a intestinului) iar simptomele includ diareea severă, vărsături, febră si durere abdominală.

Cand trebuie sa mergi la medic cu cel mic:

  • Diaree care durează peste 24 ore
  • Urinare redusă
  • Uscarea gâtului și a gurii
  • Plâns fără lacrimi
  • Episoade frecvente de vărsături
  • Febră peste 39.4 grade Celsius
  • Vărsături sau scaune cu sânge

Transmitere

Infecția cu rotavirus se transmite cu ușurință în rândul copiilor care il transmit apoi celorlalți membrii ai familie sau persoanelor cu care au contact.

Imbolnăvirea se produce în următoarele situații:

  • Copii duc mâinile murdare la gură, după contactul cu jucării, obiecte sau suprafețe infectate și intră în contact cu virusul;
  • Copii duc mâinile infectate la gură dupa atingerea materiilor fecale.

Infecția cu rotavirus are frecvența mai mare în perioada iernii și a primăverii.

Complicații

Din cauza scaunelor apoase se produce deshidraterea, care poate fi extrem de periculoasă în special pentru copii și nou-născuți.

Tratamentul

Deoarece nu există un tratament specific pentru rotavirus, principalul tratament îl constituie rehidratarea oralacu ajutorul a cât mai multor lichide și săruri de rehidratare.

Un ajutor în tratarea diareei la copii mici este Enterosgel, care poate fi administrat datorită proprietăților sale chimice și fizice care crează o peliculă de gel pe tot tractul gastointestinal, protejând astfel mucoasa gastrică de substanțele iritante și eliminând din organism substanțele dăunătoare, toxinele, agenții patogeni și alergeni. Enterosgel nu este absorbit în sânge și este eliminat pe cale naturală, prin scaun, în decurs de 24 ore.

Deasemenea Enterosgel nu conține: zahăr, îndulcitori artificiali, lactoză, gluten, grăsimi, coloranți, aromatizanți sau conservanți. 

Prevenție infecție cu rotavirus

Este recomandată igiena temeinică a mâinilor și corpului, cât și a suprafețelor (baie, zona de schimbare a scutecului, jucării, obiecte casnice etc.), iar o altă alternativă eficientă pentru a proteja copilul o reprezintă și vaccinarea.