fbpx

Sindromul de Intestin Iritabil (SII) este o afecțiune comună a tractului digestiv, caracterizată prin simptome precum dureri abdominale, balonare, constipație și/sau diaree. Un factor cheie în gestionarea acestui sindrom este adoptarea unei diete echilibrate și adecvate, care să sprijine o digestie sănătoasă. În acest articol, vom explora o listă de alimente benefice pentru persoanele care suferă de SII, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

Fibre Solubile:

Fibrele solubile, găsite în alimente precum ovăzul, orzul, semințele de chia și fructele citrice, sunt esențiale în promovarea unei digestii sănătoase. Acestea absorb apa și formează o pastă gelatinoasă în tractul digestiv, facilitând tranzitul alimentelor și prevenind diareea sau constipația excesivă.

Pentru un intestin sănătos, aveți nevoie de fibre dintr-o varietate de surse, cum ar fi:

  • paine integrala
  • orez brun
  • fructe si legume
  • fasole
  • ovăz

Unele persoane consideră că cerealele produc balonare în sindromul de intestin iritabil. Dacă acesta este și cazul dumnevaostră, luați-vă fibrele din fructe și legume.

Legume cu Foliu Verde Închis:

Spanacul și alte legume cu frunze verzi închise sunt surse bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți esențiali care susțin sănătatea tractului digestiv. Ele ajută la menținerea unui echilibru optim al florei intestinale, esențial în cazul SII.

Banane: Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, fibre și prebiotice, care susțin sănătatea colonului. Acestea pot contribui la reducerea inflamației și la menținerea unui echilibru adecvat al florei intestinale.

Ghimbir: Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice, care pot ajuta la calmarea iritațiilor din tractul digestiv. Consumat sub formă de ceai sau adăugat în mâncăruri, ghimbirul poate aduce beneficii semnificative persoanelor cu  Sindrom de Intestin Iritabil (SII).

Iaurturi Probiotice: Iaurturile probiotice, bogate în bacterii benefice, pot contribui la refacerea florei intestinale și la ameliorarea simptomelor asociate SII. Optați pentru iaurturi fără adaos de zahăr și cu culturi active de bacterii probiotice.

Nuci și Semințe: Nucile și semințele oferă o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, fibre și proteine, esențiale pentru menținerea sănătății intestinale. Ele pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea disconfortului abdominal.

Pui și Pește Slab: Sursele de proteine slabe, cum ar fi puiul și peștele, sunt ușor de digerat și oferă aminoacizi esențiali necesari pentru repararea țesuturilor intestinale.

Concluzie:

O dietă echilibrată, bogată în alimente sănătoase, poate fi un instrument esențial în gestionarea simptomelor sindromului de intestin iritabil. Consumul regulat al alimentelor menționate mai sus poate contribui la ameliorarea simptomelor și la promovarea unei digestii sănătoase. Cu toate acestea, fiecare individ este unic, iar adaptarea dietetică ar trebui făcută în funcție de nevoile și toleranțele personale. Înainte de a face schimbări majore în alimentație, este întotdeauna recomandat să consultați un specialist în nutriție sau un medic specialist în gastroenterologie.

Studiile clinice recente (realizate în Marea Britanie, în 2021) au arătat că Enterosgel reduce frecvența scaunului și durata diareei, în urma acestora, Enterosgel a fost declarat tratament pentru Sindromul de Intestin Iritabil cu Diaree. De asemenea, poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu Sindrom de Intestin Iritabil cu Diaree (SII-D), ameliorând simptome precum frecvența scaunelor, diareea, balonarea și durerile abdominale. 

Enterosgel are la bază un siliciu organic, polimetilsiloxan polihidrat și apă purificată, care formează un gel fără gust pe care îl diluezi în apă și îl bei. Acțiunea acestuia este de a elimina substanțele toxice pentru organism de la suprafața mucoasei tractului digestiv prin mecanismul de adsorbție a acestora în structura sa poroasă.

Enterosgel este un tratament sigur și eficient pentru diareea acută, oferind alinare atât copiilor, cât și adulților.   

Enterosgel vizează cauza simptomelor gastrointestinale prin captarea toxinelor bacteriene, virușilor și moleculelor inflamatorii, expulzându-le din organism prin scaun. 

 

Miercuri, 04 Octombrie 2023 11:38

Ce alimente sanatoase sunt potrivite pentru a avea o digestie optima in Sindromul de Intestin Iritabil?

Miercuri, 14 Iunie 2023 11:38

Diareea călătorilor: cauze, prevenire, tratament

Luni, 23 Ianuarie 2023 11:38

Detoxifierea înseamnă îndepărtarea eficientă a unei substanțe toxice sau reducerea efectului ei nociv la un nivel sigur care să nu amenințe sănătatea.

Vineri, 03 Iunie 2022 13:59

Sindromul intestinului iritabil (SCI) este o tulburare comună care afectează intestinul gros.

Vineri, 03 Iunie 2022 11:38

Ce este rotavirus? Este o infecție frecventă la copii mici și nou-născuți, care apare ca urmare a transmiterii acesteia pe cale fecal-orală.

Marți, 08 Februarie 2022 12:30

Adsorbția reprezintă, în fizică, fenomenul de reținere a moleculelor unei substanțe fluide (numite adsorbat ) pe suprafața unui corp lichid sau solid ( adsorbant ). Datorită grosimii sale mici,...